Hoe geef je op een constructieve, effectieve manier richting en inhoud aan je leven? Dit is de centrale vraag waar het boek antwoord op geeft. Covey giet het ‘plan van aanpak’ in een gestructureerd ontwikkelingsmodel. De eerste grote stap die gemaakt moet worden is de stap van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid. Hierbij begin je met je eigen agenda voor je leven te bepalen.
Je bent je er van bewust dat je architect bent van je leven (eigenschap 1) en gaat dus aan de slag. Je gaat vaststellen wat je in het leven belangrijk vindt, waar je voor staat, wat je wil bereiken (eigenschap 2). Dat wetende ga je ook pro-actief en met de juiste prioriteitsstelling (timemanagement) aan de slag (eigenschap 3). De tweede grote stap is die van onafhankelijkheid naar wederzijdse (zelfgekozen) afhankelijkheid. Je blijft weliswaar onafhankelijk, maar tegelijkertijd besef je dat je met anderen meer kunt bereiken dan in je eentje. Je weet wat je waard bent, maar je weet ook dat je de ander nodig hebt en het belangrijk is om liefde te geven en te ontvangen. Dat bereik je door te denken in termen van winnen/winnen. Hierbij zoek je bij conflicten altijd naar oplossingen die recht doen aan alle partijen en waarbij geen verliezers zijn (eigenschap 4).
Je eerst concentreren op het begrijpen van de ander en dan pas energie stoppen in het begrepen worden is eigenschap 5. De derde, benodigde eigenschap om wederzijdse afhankelijkheid te bereiken is het synergetisch werken. Hieronder wordt verstaan dat je aanpak fundamenteel gebaseerd is op respect, samenwerking en vertrouwen (eigenschap 6). De laatste, 7e eigenschap is het onderhoud. Door voldoende oefening, rust, meditatie, etc. houd je de conditie van je lichaam, geest, relaties en spiritualiteit op peil.
Conclusie
Het is een aansprekend boek. Dat blijkt ook wel uit de verkoopcijfers (12 miljoen). De kracht van dit boek ligt in de structurering. Vooral de fundamentele gedachte dat je eerst onafhankelijk moet worden om vervolgens weer een zelfgekozen wederzijdse onafhankelijkheid moet aangaan, geeft inzicht en bewustwording. Dat Covey vervolgens al de stappen uitgebreid toelicht en met veel praktijkvoorbeelden illustreert, maakt het een herkenbaar en toegankelijk boek. Mijn kritiek op het boek is (alweer) de omvang. Zoals veel Amerikaanse auteurs gebruikt Covey teveel woorden en wordt er teveel bijgesleept. Natuurlijk, alles hangt met alles samen, maar daardoor dreig je wel de kern van de boodschap te verliezen. Uiteindelijk is het toch vooral een inspirerend en positief boek.
Bron:
http://www.hetlaar.nu/de7eigenschappen.htm
Klik op de onderstaande link om het boek nader te bekijken.
woensdag 18 januari 2012
De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
Labels:
bewustwording,
covey,
habbits,
NLP,
ontwikkeling,
persoonlijke groei,
samenwerking,
seven,
steven
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten